Zoeken

The Value of Inside Out

Afgelopen jaar studeerde Gina Willems af aan de AMFI. Zij ging aan de slag met biologische katoenlabels met een slimme toevoeging, waarbij ze H&M Conscious als uitgangspunt nam. Onderstaand haar verhaal:

“Esthetiek, dynamiek, identiteit en authenticiteit zijn woorden die voor mij altijd verweven waren met de wereld van mode. Als Fashion&Brander aan het Amsterdam Fashion Institute (AMFI) was het mijn taak om precies deze elementen te creëren en te visualiseren. Branding gaat over het werken vanuit een visie en een gedachtegoed, maar het huidige systeem van mode was steeds meer in strijd met mijn eigen visie en opvattingen over hoe mode zou kunnen zijn.

Ik besloot daarom om het vierde jaar van mijn opleiding te wijden aan duurzaamheid en koos ervoor het accent te leggen op een circulaire manier van denken en werken waarbij afval zou dalen en waarde zou stijgen. In mijn onderzoek stuitte ik op het zorgwekkende inzicht dat Nederlandse consumenten samen gemiddeld 200 miljoen kilo textiel per jaar weggooien. Hiervan wordt ongeveer 135 miljoen kilo kleding verbrand. Een van de redenen dat deze kleding niet gerecycled kon worden bleek de labelling/etikettering, die bevestigd zit in het kledingstuk. Ik had al snel in de gaten dat in het debat over een duurzamere mode-industrie het label eigenlijk maar een klein detail was. Vooral voor een ‘buitenstaander’ als ik, was er weinig te vinden over ontwikkelingen en innovatie op het gebied van labeling.

Ik heb toen onmiddellijk besloten mijn onderzoek volledig te richten op het label, en kwam zodoende in contact met EE Labels. Hun passie en toewijding voor labelling was mij meteen duidelijk door de innovaties waar zij zich als Nederlandse producent volledig op stortte. Ook in een persoonlijke ontmoeting waar alle ‘verborgen’ informatie aan mij werd toevertrouwd leerde ik steeds meer over dit veelbelovende aspect.

Ik besloot mijn project toe te passen op H&M Conscious. Zij zamelen kleding in om het vervolgens te kunnen recyclen, maar zelfs de kleding van H&M Conscious leent zich in veel gevallen helemaal niet voor recycling. Het label is hierbij vaak een probleem.

Voorbeeld: H&M Conscious verkoopt een organic cotton t-shirt en plaatst hierin een nylon wash/carelabel van welgeteld 6 paginas + synthetisch brandlabel/sizelabel. Deze labels vervuilen door de afwijkende stofsamenstelling als het ware het product. Helaas is het bijna ondenkbaar dat we in een organic cotton t-shirt altijd een organic cotton label aan zullen treffen, maar het is wel een mogelijkheid en het heeft grote gevolgen voor het bieden van een tweede leven.

Met mijn project, ‘The Value of Inside Out’, heb ik drie realistische strategieën ontwikkeld die H&M zowel nu als op de langere termijn zou kunnen implementeren. De strategieën zetten aan tot het bevragen van de collectie, materiaalgebruik, ontwerp keuzes, innovaties en transparantie. Het label is namelijk niet alleen een gemiste kans voor recycling maar ook voor transparantie en informatieverstrekking naar de consument. Met behulp van Augmented Reality en RFID Technology wordt het label veel meer dan een stukje textiel, het wordt een beleving en een kans tot duurzaam consumeren en gebruik.

EE Labels heeft mij laten zien dat het niet de innovatie is die op zich laat wachten maar dat wij het zijn die over de drempel moeten en ieder element van een kledingstuk moeten behandelen als een element van waarde en positieve verandering.“

Gina heeft het merk H&M als uitgangspunt genomen voor haar examenproject. Wij hebben dit logo eenmalig en uitsluitend voor haar project toegepast.

[nggallery id=110 template=dop-wall-grid-gallery]