Zoeken

Afstudeerproject van Sharita Karsten: ‘Not made on Mars’

Sharita Karsten studeerde afgelopen jaar met haar project ‘Not Made on Mars’ af aan de WdKA (Willem de Koning Academie), afdeling fashion. Met haar afstudeerproject vraagt ze aandacht voor de herkomst van kleding. Wij ondersteunden haar met de labels die zij in haar project heeft verwerkt.

“Voor mijn afstudeerproject heb ik me bezig gehouden met de “country of origin” vermelding. Deze vermelding vertelt ons niet altijd de waarheid en krijgt in mijn beleving te weinig aandacht. Ik heb er dus voor gekozen deze vermelding prominent aanwezig te laten zijn in mijn collectie en de vermelding een eigen label te geven.

De collectie heet “NOT MADE ON MARS”. Dit is ook de tekst die ik op de labels heb gebruikt. Voor mij is dit enerzijds een verwijzing naar het feit dat de kleding die je koopt niet uit de lucht komt vallen en dus ergens op de wereld door mensen wordt gemaakt. Anderzijds wil ik hiermee vertellen dat het niet uitmaakt wat er op het label staat omdat het niet altijd de waarheid is, en we dit slecht kunnen achterhalen als consument.

In mijn zoektocht naar een labelleverancier ben ik bij EE Labels uitgekomen. EE Labels sprak mij aan omdat ze in Nederland produceren en dus nog echt een eigen fabriek hebben. Het was voor mij dus een logische keuze om te kijken of ik bij hen de labels kon laten produceren, omdat ik graag wil weten waar en onder welke omstandigheden mijn producten worden gemaakt.

Ik ben EE Labels heel dankbaar voor de sponsoring die ze mij hebben aangeboden. Dit heeft mij de mogelijkheid gegeven de afstudeercollectie te maken waar ik altijd van heb gedroomd.

Met deze collectie hoop ik de ogen van de consument te openen en ze bewust te maken van het feit dat kleding door mensen wordt gemaakt. Daarnaast wil ik consumenten aansporen onderzoek te doen naar de productiewegen van de merken en winkels waar ze kleding kopen. Want als we willen werken aan een schonere en eerlijkere mode-industrie is het van belang dat de eindgebruiker hier ook aan mee werkt door betere en eerlijkere keuzes te maken.”

[nggallery id=114 template=dop-wall-grid-gallery]