Zoeken

EE Labels x WOLKAT en DROP&LOOP

In de interviewserie ‘Beyond labels’ praat Marloes Evers met innovators in textiel. Wat zetten zij op touw en is er een rode draad in hun werk te vinden? Deze keer aan het woord: Kimberley van der Wal, directeur business development van Wolkat en Drop&Loop.

Textiel is mij met de paplepel ingegoten, via verhalen van mijn vader, directeur van ons familiebedrijf. Juist daardoor had ik zelf totaal geen interesse voor een baan in ons familiebedrijf. Recycling en duurzaamheid vond ik wel altijd interessant. Zo was mijn moeder bezig met biologisch groenten en vlees.

Waarom koos je tóch voor een baan in textiel?

Dit besluit kwam na een bezoek aan het Verre Oosten, Jakarta om precies te zien. Als 25-jarige backpacker zag ik daar zo ontzettend veel afval op straat, dat ik er helemaal naar van werd. Net een paar weken daarvoor vertelde mijn vader over de volgende fase van het familiebedrijf. Een nieuwe fase brak aan, waarbij hij mijn hulp goed kon gebruiken. Na het zien van al het afval op straat was het voor mij duidelijk: hier moet ik wat mee en in mijn geval was de logische stap op het gebied van textiel.

Hoe zag je loopbaan eruit tot zover?

Nu 10 jaar geleden, begon ik met het ontwikkelen van commerciële activiteiten voor een van onze bedrijven. Ik deed ervaring op met inkopen, verkopen en accountmanagement en reisde veel voor mijn (mode gerelateerde) werk in de leerindustrie. Zo bouwde ik naast ervaring ook een belangrijk netwerk op. Op dat moment merkte ik dat het in de textielwereld steeds meer om recycling begon te draaien. Modemerken zouden onze toekomstige klanten worden. Door het moederschap (7 jaar geleden werd mijn eerste kindje geboren) koos ik om meer gefocust te gaan werken. Het was beter om mijn tijd volledig toe te wijden aan de mogelijkheden die recycling biedt.

Kun je wat vertellen over de ontwikkeling van Wolkat en Drop&Loop?

Het Wolkat logo bestond al sinds 1948 bij mijn komst in het bedrijf. Tijd dus voor een rebranding, herpositionering en om meer aandacht in marketing te stoppen. Samen met 1 designer zijn we gestart met productontwikkeling. Een hele uitdaging waarvoor ik veel heb moeten “leuren”. Een periode met veel tegenslagen, ik hoorde heel vaak nee en “dat komt wel een keer”.

Doorbraak

De groei startte in 2020, het ging hard maar toen kwam corona. Ik was ontzettend bang dat duurzaamheid op het prioriteitenlijstje onderaan belandde. Toch hebben we alles goed af kunnen maken en werd 2020 voor ons een prima jaar. In 2021 hebben wij in Drop&Loop geparticipeerd. Op dat moment had Wolkat wel retail inzameling en een aantal (grote) klanten, maar Drop&Loop een machine én veel expertise op het gebied van marketing.

Een andere naam en nieuwe energie van buitenaf leek mij goed voor ons bedrijf. Samen zijn we heel veel zaadjes gaan planten en toen ging het los. Drop&Loop is een mega toevoeging voor Wolkat gebleken. Het concept moet zich nog wel verder ontwikkelen en bewijzen.

Op dit moment heeft Wolkat veel samenwerkingen met retailers (als NIKE en Zeeman) en gemeentes. Drop&Loop werkt uitsluitend via circulaire samenwerkingen: kleding wordt ingezameld én verwerkt tot een nieuwe product, wat vervolgens weer in dezelfde winkels wordt verkocht.

Hoe kijk je naar de toekomst?

Zaterdag 1 juli ging de UPV live. Ik ben heel benieuwd wat dat gaat doen. Door de UPV komt duurzaamheid nog hoger op de agenda. Het beleid en de wetgeving zullen onze markt verder gaan vormgeven. Het dwingt mensen in ieder geval om ernaar te kijken. Kimberley vermoedt dat er veel meer inzamelpunten gaan komen, zowel bij winkels als gemeentes. En dat iedereen meer en beter gaat inzamelen. Duurzaamheid komt hierdoor nog hoger op de agenda.

Tot slot, heb je nog een advies voor (jonge) ondernemers in de textiel?

Na 10 jaar ondernemen in de textielwereld kan ik zeggen dat ik nog geen enkele makkelijke dag heb gehad. Wél heel veel leuke dagen, maar die waren ook niet makkelijk. Het moet dus echt bij je passen. Ik durf nú te zeggen (sinds 2 á 3 jaar) dat ik hiervoor gemaakt ben. Dus: begin vooral, houd vol en je merkt vanzelf of dit is wat bij jou past.

Benieuwd naar de duurzame opties voor jouw labels? EE Labels weeft onder andere ook labels van recycled denim garen. Al onze duurzame label opties vind je hier.