Zoeken

EE Labels x Ubed – Duurzame matrassen met duurzame labels

CEO Wouter Simons komt zijn bestellingen bij EE Labels zelf afhalen, om vervolgens door te rijden naar België voor het vervolg van de lokale productie van de Ubed matrassen. In de interviewserie ‘Beyond labels’ praat Marloes Evers met innovators in textiel. Wat zetten zij op touw en is er een rode draad in hun werk te vinden?

Ubed x EE Labels

Het afvalprobleem in de matrassenindustrie vormt nog steeds de grootste uitdaging. Jaarlijks worden alleen al in Nederland meer dan 1,5 miljoen matrassen afgedankt vanwege verschillende barrières, waaronder tijdsgebrek, moeite en kosten voor zowel de consumenten, gemeenten als producenten zelf. Om dit probleem aan te pakken, heeft startup Ubed een oplossing bedacht, in de vorm van een duurzaam matras.

Hoe belangrijk zijn die lokale partners voor Ubed?

Lokale partners zijn van cruciaal belang voor ons bedrijf. We werken graag samen met lokale producenten om onze producten te produceren en materialen te leveren. Door lokaal te produceren, verminderen we niet alleen de uitstoot van CO2, maar op deze manier waarborgen wij de kwaliteit van onze producten beter controleren en houden we de lijnen kort.

Wat was de aanleiding om met Ubed te starten?

De aanleiding is het matrasafvalprobleem. Helaas wordt in Nederland momenteel slechts één derde van alle weggegooide matrassen gerecycled. Matrassen die bij het grofvuil terechtkomen, worden alleen gerecycled als ze schoon en droog zijn. Het grootste deel van de gerecyclede matrassen krijgt een tweede leven als minderwaardig product door downcycling. Dit houdt in dat een matras met een schuimvulling wordt omgezet in bijvoorbeeld een judomat of isolatiemateriaal.

Ubed heeft als missie om het afvalprobleem in de industrie aan te pakken, terwijl het de klanten een goede nachtrust biedt. Dit wordt gedaan door middel van modulaire matrassen gemaakt van 100% recyclebare materialen en een duurzame service. Een Ubed matras bestaat dus altijd uit onderdelen die individueel verwisselbaar zijn. Hierdoor is het mogelijk om iedere kant van zijn eigen hardheid te voorzien en de levensduur van het matras te verlengen. Bovendien wordt er voor de vulling polyester gebruikt. Een bewuste keuze, dit materiaal is namelijk optimaal ventilerend en zeer goed te recyclen.

Uiteindelijk repareert Ubed liever dan dat het zijn producten recycled. Repareren is beter dan recyclen omdat het helpt om de levensduur van een product te verlengen en daardoor de hoeveelheid afval te verminderen. Wanneer een product gerepareerd wordt, kan het weer in gebruik worden genomen en hoeft het niet weggegooid te worden en gerecycled te worden tot een nieuw product. Dit bespaart energie en grondstoffen die nodig zijn voor het recyclen van het product. Bovendien is het repareren van een matras goedkoper dan het kopen van een nieuwe, wat ook de portemonnee van consumenten ontlast.

En hoe ziet de matrassen wereld eruit over 5 tot 10 jaar?

Wij denken dat de komende jaren de matrassenindustrie enorm zal veranderen. Het probleem van matrasafval en de verwerking daarvan moet drastisch verminderd worden en op een circulaire manier gebeuren.

We werken aan nieuwe methodes om matrassen te maken, eenvoudig te repareren en vernieuwen zijn en daarnaast nog goed te recyclen zijn tot grondstof zodat daar weer nieuwe matrassen van gemaakt kunnen worden. We willen een voorloper zijn in deze ontwikkeling en werken hard om onze producten steeds duurzamer te maken.

Welke stappen staan er voor Ubed de komende jaren op de planning?

Onze prioriteit blijft het ontwikkelen van innovatieve producten voor in de slaapkamer die niet alleen de slaapervaring van de consument verbeteren, maar ook bijdragen aan de reductie van het matrasafvalprobleem. We blijven onderzoek doen naar nieuwe technologieën en materialen om onze producten nog beter te maken. Daarnaast blijven we ons inzetten om lokaal te produceren en de samenwerking met onze partners te versterken.

Tot slot, welke les kun je meegeven aan startups in de textielbranche?

Ik zou willen zeggen dat het belangrijk is om kieskeurig te zijn met wie je samenwerkt. Zorg dat je altijd trouw blijft aan je eigen visie en missie, en zoek partners die daarbij passen en je project steunen omdat ze ook in jou geloven. Daarnaast is het belangrijk om te blijven innoveren en te blijven zoeken naar manieren om je steentje bij te dragen aan je omgeving.

Ubed & labels

Dat er bij elk onderdeel van de matrassen goed gelet wordt op duurzaamheid komt ook naar voren in de keuze van labeling. Ubed kiest hierbij voor lokaal en duurzaam door middel van matrasband en labels van gerecycled garen, geweven door familiebedrijf EE Labels.

Benieuwd naar alle mogelijkheden voor duurzame labeling?

Bezoek onze website