Zoeken

Circulair met weefafval

Weefafval, iets wat dagelijks uit de weverij komt. EE ontwikkelt unieke labels en stoffen daarom kunnen proefjes of resten niet zomaar in de vuilcontainer gedaan worden. Wij gaan discreet met deze restjes om, waardoor uw merk(naam) beschermd wordt.

Met als doel volledig circulair te worden gaan we dit afval natuurlijk niet zomaar verbranden als de grondstof ook hergebruikt kan worden.

Frankenhuis recyclet textiel afval EE Labels

Twee jaar geleden leerden wij het bedrijf Frankenhuis B.V. kennen, een recyclebedrijf dat al sinds 1950 textiel hergebruikt. Met als doel om volledig circulair te worden zochten we contact met het Frankenhuis.

Na twee jaar afval te hebben ‘gespaard’ reden we met een volgeladen bus naar Haaksbergen. Na een hartelijke ontvangst werden we rondgeleid door de indrukwekkende fabriek. Waar enorme bergen textiel verwerkt worden.

De bergen worden versnipperd, gesorteerd en vervilt en het restafval wordt verwerkt voor diverse industrieën. Annemiek van Frankenhuis vertelde ons dat het meeste materiaal wordt gebruikt voor onder meer de automobielindustrie (denk aan dashboarden en binnendaken) en voor witgoed als isolatie van wasmachines en drainage systemen.

Nadat we onze volgeladen bus leeg hadden geladen gingen we met een voldaan gevoel terug naar het zuiden. Wat goed dat er bedrijven bestaan als Frankenhuis B.V., die ons afval weer verwerken tot een nieuw product.

Hopelijk kunnen we de afvalberg samen een stuk kleiner maken door bewust en met aandacht te consumeren. Denk eens twee keer na voordat je een ‘ach hij is maar 2 euro’ T-shirt koopt.

 

 

Tips om bij te dragen aan een milieuvriendelijke textielindustrie:

  • Investeer in kwaliteit i.p.v. kwantiteit
  • Zorg dat je textiele afval in de daardoor bestemde afvalbakken deponeert en niet bij het restafval. Zo blijven de grondstoffen in tact.
  • Kies voor duurzame materialen zoals biologisch katoen of gerecyclede polyester.
  • Onderzoek eens waar je kledingstuk vandaan komt en koop bijvoorbeeld items die binnen Europa zijn geproduceerd. Dit scheelt enorm veel transport en daardoor CO2-uitstoot.