Zoeken

Seminar ‘RFID-labels in de textielreiniging’ groot succes

‘Welkom Marc Evers’, verscheen er op het beeldscherm toen de directeur van EE labels de drempel overstapte. Hoe de computer wist dat hij binnenkwam? EE labels plaatste in ieder naamkaartje een RFID label. De chips zijn persoonsgebonden zodat de computer precies wist wie er aanwezig was.

“Zonder een doos open te maken, kan je precies zien hoeveel handdoeken, dekbedden of kussenslopen er in zitten”, verduidelijkt Henny Jordaan, docent Supply Chain Management aan de Hogeschool van Amsterdam en Arnhem. “Voorheen moesten alle artikelen één voor één bekeken worden. Nu weet je het door één keer te scannen”, aldus Jordaan.

In het RFID label, waar tijdens het congres over werd gepraat, gaat het om een chip die in het label is verwerkt. “Dat is een doorbraak”, vertelt Marc Evers. “We zijn nu in staat om de antenne in het textiel te weven. Dit zorgt voor draagcomfort en het is een stuk duurzamer.

Gasten die de dag bezochten zagen de voordelen van de chip. Ronald Elich van Rentex Floron, een grote industriele wasserij voor voornamelijk hotels, wil bijvoorbeeld precies weten “er op ieder moment met mijn handdoeken gebeurt.” Hij vraagt zich alleen nog af of de kosten van de chip opwegen tegen voordelen.

Arno Senders van Synergy Health wast veel voor cliënten van verzorgingstehuizen. Dat betekent dat veel kleding persoonsgebonden is. “We moeten zorgen dat iedere onderbroek, broek, of BH bij de juiste persoon aankomt. Het is heel belangrijk dat de chip comfortabel te dragen blijft.” Senders geeft toe dat ze naar manieren zoek om persoonsgebonden kleding gemakkelijker bij de juiste klant te brengen. “We moeten blijven innoveren om voor te lopen. RFID is een interessante optie om dat te doen.”

Toch zien de heren ook nadelen van de chip. Want het is nog onduidelijk wat de kosten van de chip zijn en of die bij iedere bedrijfstak opwegen tegen de baten. “En als een overall kwijt is, dan kan je hem sowieso niet meer vinden. Of er nou een RFID label in zit of niet”, vertelt Piet Heerkens.

Aan het eind van de middag richt Marc Evers zich tot de aanwezigen: “Er zijn nog een heleboel beren op de weg. En natuurlijk moet je kijken of dit het juiste moment is om in te stappen. Maar deze bedrijfstak moet blijven vernieuwen. Anders hadden we nog steeds op een wasbordje kleding gewassen. Je moet geloven in innovatie.”

Meer informatie is op de vragen via telefoon 0032 477 34 51 25 of mail e.heymans@eelabels.nl