Zoeken

Unieke QR labels onder elk vloerkleed – Monasch by Best Wool

In de interviewserie ‘Beyond labels’ praat Marloes Evers met innovators in textiel. Wat zetten zij op touw en is er een rode draad in hun werk te vinden?
Deze keer spreekt Marloes met Yvar Monasch, directeur van Best Wool en Monasch, het circulaire merk in luxe vloerkleden. Best Wool is specialist in wollen vloerbekleding (tapijt en vloerkleden). Het bedrijf produceert net als EE Labels lokaal, met oog voor de planeet. Best Wool is onlangs (verdiend!) door Brainport Eindhoven in the spotlight gezet als “duurzame koploper”.

Wat maakt jullie een duurzame koploper?

Al in 2007 keek CEO Yvar naar zijn producten en dacht: het kan niet de bedoeling zijn dat een product niet 100% recyclebaar is. Hierop volgde een innovatieproces wat 15 jaar zou duren, pionierswerk. “Al vroeg zag ons bedrijf in dat het product beter moest. Duurzamer”, aldus Yvar Monasch.

Van visie naar praktijk: hoe ging dit proces in z’n werk?

“Het is een proces wat stap voor stap verliep. Wij hebben vakmensen die over wol alles weten. Lijm of een tapijtrug is echter een ander verhaal.” Hiervoor nam Yvar contact op met specialisten in enzymen van de Universiteit van Graz. Daarnaast sloot duurzaamheidspartner TNO en de Universiteit van Barcelona aan. Yvar: “Een projectplan werd geformuleerd, er volgde Europese subsidie en jarenlange trial and error.”

Met als resultaat de ontwikkeling en bouw van een prachtige machine, wat betekent dit voor een circulair tapijt?

“Deze machine lijmt met een reversibele polyesterlijm (ontwikkeld door Niaga® omgekeerd again) de wollen toplaag aan de polyester tapijtrug. Hierdoor kan de toplaag van de tapijtrug worden gescheiden. Na gebruik kunnen waardevolle materialen een nieuwe bestemming krijgen. Om deze reden hebben we ook gekozen het katoenen tapijtband te vervangen voor gerecycleerd polyester. Het geweven band geeft onze tapijten daarnaast een extra luxe uitstraling.”

Wat merkt de eindgebruiker van jullie filosofie?

Yvar Monasch: “Alle vloerkleden zijn voorzien van labels met een unieke QR-code, zodat de eindgebruiker precies kan zien welke materialen zijn gebruikt. Ook kan een consument zien waar en wanneer een product is geproduceerd en welke reis het product afgelegd heeft. Aan het einde van de levenscyclus kan de gebruiker de QR-code scannen en zo het retourneren van het vloerkleed (en daarmee de recycling) in gang zetten.” Bekijk hier de tool voor transparantie van de Monasch tapijten. De geweven labels met unieke QR-codes blijven, in tegenstelling tot QR-codes op een hangtag of verpakking, tot het einde onderdeel van het vloerkleed. Zo kan zowel de eindgebruiker als een recycleerder zien uit welke materialen het product is opgebouwd en wat ermee moet gebeuren.

Hoe kijkt Best Wool naar het gebruik van wol, een dierlijk materiaal?

“Onze visie hierop is heel simpel en holistisch. Wol is een natuurproduct. Schapen hebben in de winter wol nodig, maar in de zomer moet het er vanaf. Wij behandelen wol met liefde en maken hier een mooi en duurzaam eindproduct van. Dankzij de nieuwe machine kunnen we straks eenmaal gebruikte wollen kleden uit elkaar halen en geven we de wol weer terug aan de natuur. Van gras naar gras, zo is de cirkel volledig rond, hoe duurzaam wil je het hebben?”

Tot slot, heb je een tip voor startende merken of jonge ondernemers?

“Volg je gevoel, zodat je je tijd ver vooruit bent. Dankzij deze visie staat er nu een product waar het hele bedrijf apetrots op is.” En terecht!

Op het gebied van smart labels werkt EE Labels net als Monasch met o.a.Niaga® en lanceerde het bedrijf recentelijk een persbericht over hun baanbrekende samenwerking met Tricorp. Lees meer over de mogelijkheden van unieke QR labels >