Zoeken

3D weven: van patent tot commercieël verkrijgbaar product

Een 3D geweven T-shirt dat direct draagbaar is vanaf de machine? Of een 3D geweven lamp met licht-doorlatend papiergaren? Met de jacquard weeftechniek zijn de mogelijkheden eindeloos: van platte stof naar driedimensionaal product, door het ontwerpen van meerdere lagen in een stof. Denk aan een kledingstuk of tas die in 1 stuk van de machine rolt en geen confectie meer vereist. Ontdek de mogelijkheden van 3D weven.

Custom jacquardstoffen voor designers

EE Exclusives, onze tak voor custom jacquardstoffen, is gespecialiseerd in speciale ontwikkelingen in samenwerking met designers, merken en studenten en kreeg een patent op de 3D weeftechniek. Inmiddels werd een rugzak ontwikkeld, een draagbare broek en jas. De laatste ontwikkeling is een shirt in samenwerking met Kelly Konings, commercieel verkrijgbaar via WEEEF.

Voordelen 3D weven ten opzichte van traditionele productie

Door te weven met de jacquardtechniek wordt elke draad op het weefgetouw individueel aangestuurd. Een kledingstuk kan direct op de machine uit meerdere lagen worden opgebouwd. De naden van een kledingstuk zitten dan al meteen aan elkaar. Een techniek die ook wel ‘whole garment weaving’ wordt genoemd. Confectie naderhand wordt grotendeels vermeden. En daarmee wordt uitstoot door transport naar confectieateliers minimaal, het bespaart tevens tijd en snijafval, zo worden ook de kosten voor productie verminderd.

Specialiteit van EE Exclusives

Al sinds 1900 is de weverij van EE gespecialiseerd in de jacquardtechniek. Van oorsprong zijn kledinglabels met logo, hangtags en verpakkingen het belangrijkste product. Dit betekent veel oog voor detail: de mooiste weergave van kleine letters en logo’s. Een specialiteit die ook terugkomt in de jacquardstoffen. Dankzij het hoge draden aantal per cm komen details perfect uit én zijn er voldoende draden om de 3D weeftechniek toe te passen. Aan de machines werken ervaren vakmensen die samen met jacquardontwerpers zorgen voor het gewenste eindresultaat.

Samenwerking met designers en studenten

Het ontwikkelen van een stof is een samenwerking tussen het team van EE Exclusives én onze klant. Na een uitgebreid gesprek over de wensen gaan onze designers aan de slag met je ontwerp. In samenspraak wordt er eerst een sample gemaakt. Als de sample naar wens is start de productie van je stof. Zowel designers als merken en studenten kunnen een stof laten weven bij EE Exclusives.

Ook aan de slag met het ontwerpen van je eigen stof? Vul dan het contactformulier in of mail: exclusives@eelabels.nl

Kelly Konings X WEEEF

Speciaal voor WEEEF (ons merk voor consumenten) ontwierp textieldesigner Kelly Konings een shirt en tas, geweven in de 3D techniek.
Verkrijgbaar via
www.weeef.shop