Zoeken

G-STAR x EE Labels: Homegrown Cotton

G-star presenteert “Homegrown Denim” als allereerste denim merk “greenhouse grown” cotton. Deze wetenschappelijke innovatie is een samenwerking met de Wageningen Universiteit en Dutch Cotton. Het experiment onderzoekt hoe greenhouse-grown cotton drastisch kan helpen de impact van de katoenindustrie te verminderen. De uitkomst wordt gepresenteerd zodat de hele industrie hiervan kan profiteren. Na een succesvolle eerste fase is schaalvergroting het doel en het promoten van een eerlijke verandering richting een duurzamere industrie.

G-Star homegrown denim: het onderzoek

De oogst werd 6 maanden onderzocht op het gebied van kwaliteit, oogst en vezels. En de ecologische voetprint werd vergeleken met traditionele methodes. Hierdoor werd ontdekt dat het groeien van katoen in kassen leidt tot een gecontroleerd en beschermd klimaat. Wat de productiviteit, kwaliteit en duurzaamheid bevordert en risico’s verminderd die gebruikelijk zijn bij het groeien buiten de kas.

‘Homegrown Denim’, de top 10 conclusies:

  1. Verbeterde oogst (potentie tot 2300%), met planten die tot 4 meter hoog groeien en 9 tot 12x meer katoen produceren.
  2. Langer groeiseizoen
  3. Bescherming van weersomstandigheden
  4. Plaag- en ziektes management
  5. Water efficiency
  6. Bescherming van de bodem
  7. Verminderde energie consumptie
  8. Uniforme groei
  9. Lokale productie
  10. Langere levensduur van de plant

Lees meer via de website van G-star.

Homegrown Denim: the jeans

G-Star prototypes werden gemaakt van de allereerste greenhouse-grown katoen oogst. De jeans werd lokaal gekleurd en gefinisht. De limited edition is niet te koop maar exclusief beschikbaar voor de pers.

Een 100% lokale supply chain

Voor dit project werkte G-star samen met lokale producenten om de allereerste volledig lokaal geproduceerde jeans te maken. Elk aspect van het verwerken van de katoen tot de productie van de denim werd in eigen land gedaan, van spinnen tot weven, van stikken tot verven en finishen. De items werden elektrisch vervoerd tussen de verschillende locaties.
Andere partners die een bijdrage leverden aan het project: Spinning Jenny / Dutch Cotton / Enschede Textielstad / Liberty Threads / Blueprint Amsterdam

The future

Het onderzoek en de samenwerking is een eerste stap in een veelbelovende reis richting het duurzamer groeien van katoen. Het eerste doel is om op te schalen, een volgende fase vraagt om samenwerking met meerdere stakeholders.

Ook op zoek naar denim labels? Neem een kijkje bij onze geweven labels.