Zoeken

Van duurzaam naar circulair produceren: 5 eenvoudige tips

Duurzaamheid was lange tijd een buzz-word maar is tegenwoordig het minimale wat je als bedrijf kunt doen. Het wordt tijd voor meer verandering en verbetering, tijd voor circulariteit. Maar hoe maak je als bedrijf de stap van duurzaam naar circulair produceren? EE Labels helpt je op weg met 5 kernpunten om in het achterhoofd te houden.

1. Ontwerp circulair vanaf de start

Neem circulariteit mee in alle aspecten van het ontwerp. Hierdoor kan een product zo lang mogelijk op een hoog niveau hergebruikt worden, zodat dat extra grondstoffen nodig zijn.

2. Produceer met mono-materiaal

Werk zoveel mogelijk met een en hetzelfde materiaal voor het product wat je maakt. Als je een product maakt wat van een materiaalsoort is het geheel recyclebaar, wat het nog een stuk duurzamer maakt.

3. Kies voor gerecyclede materialen

Voor gerecyclede grondstoffen is vaak minder energie gebruikt, dat is minder belastend voor het milieu. Kies bijvoorbeeld voor garen van gerecyclede PET-flessen.

4. Wees transparant

De meeste bedrijven kunnen niet van de een op andere dag een volledige circulaire bedrijfsvoering doorvoeren. Dit gaat stap voor stap. Ben wel eerlijk over de manier waarop een product tot stand is gekomen. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van labels met een QR-code.

5. Geef je klant gebruikstips

Met de goede informatie over bewust gebruik van een product en het recyclen hiervan zorg je voor impact. Hiermee bespaar je onnodig snelle slijtage en zorg je voor de juiste wijze van recycling.