Zoeken

‘RFID op de winkelvloer leidt tot stijging verkoop’

EE Labels was op maandag 30 september aanwezig op de VLM Community Fashionlogistiek bijeenkomst. Op deze bijeenkomst lieten twee bedrijven zien hoe ze RFID in de winkelomgeving inzetten. Volgens beiden is 100% dekking niet te halen: “Dat is vrijwel onmogelijk, het scannen blijft mensenwerk”, aldus Tom van Geemen van Wolky Shop.

RFID is vooral voor tijdwinning en nauwkeurigere voorraden: “Wij zien RFID als een middel om de tijd die het inventariseren van onze winkels kost, drastisch terug te dringen. Maar belangrijker nog is, dat we geen nee meer willen verkopen aan de klant. We zijn geen prijsvechter. We kenden teveel afwijkingen in de voorraad als gevolg van filiaalverkeer, gereserveerde paren schoenen voor klanten, vertragingen in de voorraadmutatie en als gevolg van reparaties.”

Uit onderzoek is gebleken dat de inzet van RFID op itemniveau kan leiden tot een verkoopstijging van acht tot veertien procent. “Dat resultaat is het gevolg van enerzijds beter voorraadbeheer, anderzijds een grotere klanttevredenheid. En meer verkopen tot gevolg.” De processnelheid is verhoogd en er is een beter zicht op de balansen. De voorraadnauwkeurigheid steeg van 60/70 procent naar 97 procent. Het administratieve verwerkingsverschil is gereduceerd tot minder dan 1 procent. “De tijd die we aan inventariseren kwijt zijn is flink gedaald. Onze keten is echt veel zekerder geworden, waardoor nee verkopen bijna niet meer nodig is”,aldus Marc Bakker.

Tijdens de VLM-bijeenkomst was meerdere keren te horen dat Nederland wat RFID-adoptie in winkelketens iets achterloopt op omringende landen als België, Duitsland en Frankrijk. In samenwerking met Textrace werkten wij aan een geweven RFID-label dat geïntegreerd is in het Duitse Mersmann design.