Zoeken

50 jaar bij EE Labels – Francien deed het

Al 50 jaar in dienst bij dezelfde baas, dat hoor je niet vaak. Maar Francien van den Eijnden is zo’n werknemer. In september viert ze haar 50-jarig dienstverband bij EE Labels / Van Engelen & Evers BV.

“Ik vind het helemaal niet erg om nog te werken. Het is voor mij een bezigheid.” Vanwege haar leeftijd én gezondheid komt het pensioen nu toch in zicht. En dus denkt Francien na over een nieuwe tijdsbesteding. “Hier en daar koffiedrinken, een potje kaarten, kienen en vrijwilligerswerk bij de Heemkundekring. Daar zijn ze veel aan het digitaliseren.”

Digitalisering

Over dat digitaliseren weet Francien wel het een en ander. Een hele oude boekhoudmachine is waar ze haar loopbaan mee begon. “Deze was zelfs zo oud dat de Philips monteur er niet meer voor langskwam.” Toen ook de eigen technische dienst de machine niet meer aan de praat kon houden werd de toen hypermoderne P3-30 aangeschaft. “Deze was heel groot, je zat als het ware in de computer.” Even later kwam de computer en met de muis werken was een verschrikking. “Ontzettend wennen.”

Even terug naar het begin. Slechts 15 jaar was Francien toen ze “aan de hand van” haar vader aanklopte bij EE Labels (het toenmalige Van Engelen & Evers) in Heeze. Net mavo 3 afgerond en geen zin om te studeren. De keus voor Van Engelen & Evers was snel gemaakt, haar vader werkte hier op de planning en ook een paar ooms werkten in het bedrijf.

Haar eerste taak: een ordner met hierin alle orders controleren, of deze wel op volgorde lagen. “Waarschijnlijk om te testen of ik het alfabet wel kende” aldus Francien van den Eijnden.

Ups-and-downs

Hoe Francien terugkijkt op 50 jaar EE Labels? “Over het algemeen was het een fijne tijd. Met veel ups-and-downs. Het werk is iets wat van den Eijnden thuis nooit goed van zich af heeft kunnen zetten. “Hoe het met het bedrijf ging had altijd invloed op mijn persoonlijke stemming. Ik ben ook weleens op vakantie gegaan terwijl ik wist dat er na de vakantie ontslagen zouden vallen. Terwijl de mensen hier geen idee van hadden. Maar als het goed ging wist ik dat ook als eerste.” Francien werd vanaf het begin in vertrouwen genomen.

“Vroeger moest ik tijdens de commissarissenvergadering altijd in mijn zondagse kleding naar het werk komen. Dan werden de sigaren klaargezet in de vergaderzaal en mocht ik als enige de koffie en thee brengen.” De vertrouwelijke informatie die ze daar kreeg te horen heeft ze nooit met iemand gedeeld.

Dat vertrouwelijke gevoel was voor Francien een van de redenen voor haar lange dienstverband. “En je was blij dat je een baan had. Altijd lekker dichtbij, ook wel een voordeel. Ik heb ook weleens ergens anders gesolliciteerd maar dat werd niks. Want ik heb wel veel ervaring, maar alleen aan het begin een extra boekhoud opleiding gedaan.”

Fijne sfeer

Ondanks dat Francien het anderen niet zou aanraden om altijd bij dezelfde baas te werken is zij bij EE Labels niet de enige. Het behalen van een 25-jarig jubileum is eerder regel dan uitzondering. “Ja, dat zegt wel iets over de directeuren. En de sfeer in het bedrijf. En er zijn altijd mindere tijden, maar dat heb je overal.” aldus jubilaris Francien van den Eijnden.

Enthousiast over dit artikel? Bekijk de mogelijkheden binnen dit familiebedrijf.