Zoeken

Versterkte samenwerking EE en Weverijmuseum

Vakmanschap staat centraal in het Weverijmuseum in Geldrop, met traditionele machines die een eeuw later nog steeds draaien. Slow textile dus, het museum draait immers volledig op vrijwilligers. De komst van een ultramoderne, computergestuurde jacquardmachine, begin 2023, schept nieuwe mogelijkheden. Hiervoor werkt met EE Exclusives, onze tak voor exclusieve jacquardstoffen. De ontwikkeling en het jacquard ontwerp voor nieuwe projecten op deze machine, met textielvormgevers, studenten én de eigen museumcollectie gaat via EE Exclusives.

Over het Weverijmuseum

Het Weverijmuseum in Geldrop is een levendig museum en is 4 dagen per week ‘in bedrijf’.
De hypermoderne, computergestuurde weefmachine draait straks naast enkele traditionele machines van meer dan een eeuw oud. Zo ervaart de bezoeker niet alleen de rijke textielhistorie uit de regio maar ook de mogelijkheden van nu en de toekomst.

Slow textile

Het Weverijmuseum wordt vrijwel volledig gerund door vrijwilligers. Textielproducten, vooral theedoeken, maken langdurig deel uit van het assortiment en zijn te koop in de museumshop. De nieuwe machine biedt de mogelijkheid om met speciale kettingen te werken en te experimenteren met verschillende garens. De aanwezige vakmensen, die vaak jaren in de textielindustrie hebben gewerkt, nemen de tijd om deze projecten – in samenwerking met ontwerpers – tot een mooi resultaat te brengen. Slow textile dus; unieke textielproducten, gemaakt met aandacht en liefde voor het vak.

Samenwerking met EE Exclusives
Onze 122-jarige weverij, Van Engelen & Evers van origine, opereert vanuit diverse bedrijfstakken: EE Labels voor de branding van producten en EE Exclusives voor exclusieve stoffen. Al jaren werken we nauw samen met het Weverijmuseum. Zo zijn er een aantal machines die in het Weverijmuseum draaien geschonken door EE Labels en zijn oud-medewerkers van het bedrijf nu actief als vrijwilliger in de weefhal van het museum. De nieuwe machine zorgt voor versterking van deze samenwerking.

Collecties en projecten met ontwerpers worden vanuit Heeze gecoördineerd; waar EE Exclusives zorgt voor de ontwikkeling en de jacquard ontwerpen.
De nieuwe machine is vanaf eind februari te bewonderen in het Weverijmuseum.

Het Weverijmuseum is van woensdag t/m zondag te bezoeken, van 13:00 – 17:00 uur.

Meer info en textiel online: www.weverijmuseum.nl / www.ee-exclusives.nl