Zoeken

Eerste 3D geweven jas ooit: primeur op de catwalk

Van origine én nog steeds is EE Labels producent en leverancier van geweven en gedrukte merklabels en hangtags. Als pionier ontwikkelt en weeft EE onder de naam EE Exclusives al enkele jaren exclusieve jacquardstoffen in “3D”. Dit is een techniek waarbij een product al direct op een weefmachine wordt gevormd, waardoor het niet meer nodig is om een kledingstuk in verschillende onderdelen aan elkaar te stikken, het product komt ‘kant en klaar’ van de machine.

3D LAB COAT HENRIK VIBSKOV

Het merk Henrik Vibskov zet de laatste jaren in op een verduurzaming van zijn collectie en inmiddels zijn 90% van alle gebruikte stoffen gecertifieerd en duurzaam. Henrik Vibskov is daarmee tevens een voorloper in de branche. Het ontwerpteam van Henrik Vibskov en het creatieve team van EE Exclusives hebben de handen ineen geslagen met als doel om samen de allereerste 3D geweven jas te presenteren op de catwalk. In augustus was het eindelijk zover: de 3D Lab Coat was zowel ‘opener’ als ‘afsluiter’ van Vibskov’s SS21 show tijdens Copenhagen Fashion Week.

3D WEVEN

Het 3D-weven is een nieuwe, duurzame oplossing voor de toekomst om zo de impact op onze planeet van de mode industrie te verkleinen. In het huidige systeem wordt de stof geproduceerd bij een weverij, vervolgens verstuurd naar een confectieatelier en dan pas naar de winkel. Bij het 3D weven wordt de tweede stap bijna in zijn geheel overgeslagen – in de 3D Lab Coat zit slechts 1 kleine naad – waardoor er naast veel tijd en kosten, ook minder transport nodig is. Bovendien is er doordat er niet geknipt hoeft te worden ook bijna geen afval.

Natuurlijk is de techniek niet direct een vervanging voor het huidige systeem. Zo duurde de ontwikkeling meer dan een jaar, een merk lanceert normaal minimaal 2x per jaar een nieuwe collectie. De samenwerking laat echter met deze eerste stap wél zien wat er mogelijk is op het gebied van duurzame en lokale productie. De jas wordt geweven van gerecycled polyester en is volledig duurzaam geproduceerd in Nederland.

Meer info 3D weven

Meer info over 3D weven ontvangen? Vul je gegevens in en we houden je op de hoogte.